Ομάδα υποστήριξης γονέων παιδιών με αναπηρία

image blog

Λέμε πολλές φορές πως η γονεϊκότητα δεν έρχεται με…εγχειρίδιο. Πρόκειται για έναν νέο ρόλο με όμορφες στιγμές, αλλά και στιγμές που ο γονέας νιώθει πως δεν είναι προετοιμασμένος θεωρητικά και πρακτικά γι’ αυτόν. Οι προκλήσεις της καθημερινότητας είναι πολλές και, συχνά, πολύπλοκες. Όταν δε, το παιδί παρουσιάσει μια ευπάθεια ή μια αναπηρία ο ρόλος αυτός γίνεται ακόμα πιο απαιτητικός.

Οι γονείς παιδιών με αναπηρία καλούνται να γνωρίσουν καλά τη φύση της αναπηρίας του παιδιού τους, να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα, να σχεδιάζουν την καθημερινότητα του παιδιού (υγεία, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση κ.ά), να ισορροπούν τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια (αδέλφια, παππούδες/γιαγιάδες, θείες/θείοι κ.ά) και να αναπτύσσουν σχέσεις με την κοινωνία, η οποία συχνά είναι αποστασιοποιημένη.

Στα πλαίσια στήριξης και ενδυνάμωσης των γονέων παιδιών με αναπηρία, η συγκεκριμένη ομάδα δημιουργείται με στόχο οι ίδιοι οι γονείς να μπορούν να παρέχουν στήριξη μεταξύ τους, να μοιραστούν παρόμοιες εμπειρίες και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό δίκτυο που θα μπορέσει σταδιακά να λειτουργήσει ως ομάδα αλληλοϋποστήριξης, χωρίς την παρουσία ειδικού. Σκοπός, επίσης, είναι να δημιουργηθούν ευρύτερα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης, με την εμπλοκή ατόμων με τα οποία η οικογένεια έχει επαφή (οικογένεια, φροντιστές, φίλοι, επαγγαλματίες, γειτονιά κ.ά).

Στη συγκεκριμένη υπηρεσία ο ρόλος του ψυχολόγου είναι κυρίως συντονιστικός, καθώς ο πρώτος λόγος ανήκει στους ίδιους τους γονείς που απαρτίζουν την ομάδα.

Μέσα από την αλληλεπίδραση, ο γονέας εμπλουτίζει τις γονεϊκές του δεξιότητες, αποκτά αυξημένη αίσθηση ενδυνάμωσης και αίσθημα του “ανήκειν” σε ένα κοινωνικό δίκτυο αμοιβαίας βοήθειας και προσφοράς. Οι ομάδες στήριξης διαβεβαιώνουν τους γονείς παιδιών με αναπηρία πως δεν είναι μόνοι. Μπορούν να μιλήσουν και να συνδεθούν με ανθρώπους που κατανοούν τις προκλήσεις, τα συναισθήματα και τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά και να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους σε ένα υποστηρικτικό, μη επικριτικό περιβάλλον.

Στην ομάδα δημιουργείται μια κοινότητα, στην οποία οι γονείς ανταλλάσσουν ιδέες, απόψεις, καθώς και πρακτικές πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση, τις παροχές που υπάρχουν στην πόλη, χρήσιμες συμβουλές (όπως ένα μαγαζί ή site με κατάλληλα παιχνίδια/ρούχα κ,ά), εξειδικευμένα θεραπευτικά προγράμματα, γιατρούς και υπηρεσίες που χρειάζεται ένα παιδί στον παρόν ή που θα χρειαστεί σε μελλοντικό χρόνο.

Η ομάδα στήριξης έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ομάδα υπεράσπισης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Ένας σημαντικός στόχος είναι η ενίσχυση της επιρροής που μπορούν να ασκήσουν ως ένα οργανωμένο δίκτυο σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Ένας από τους τρόπους να επιτευχθεί αυτό, θα μπορούσαν να είναι και οι διοργανώσεις επιμορφωτικών ημερίδων και σεμιναρίων με καλεσμένους γονείς παιδιών με και χωρίς αναπηρία, με σκοπό την εκπαίδευση, την ανταλλαγή πληροφοριών, την κοινωνικοποίηση και τη δημιουργία ισχυρότερων δικτύων κοινωνικής υποστήριξης προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης και της προάσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Ενδεικτικές θεματικές συζήτησης (που θα συνδιαμορφώνονται ανάλογα με τις προσδοκίες και τις ανάγκες της ομάδας) : – πρώτα συναισθήματα/πρώτες αντιδράσεις κατά τη γέννηση του παιδιού ή μετά τη διάγνωσή του – ζητήματα που σχετίζονται με τη φύση της αναπηρίας – αποτελεσματικότερη επικοινωνία με το παιδί – ανησυχίες για το μέλλον των παιδιών- στάσεις των αδελφών παιδιών με αναπηρία – στάσεις του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος παιδιών με αναπηρία – συζυγική επικοινωνία και αλληλοϋποστήριξη – ατομικός/ελεύθερος χρόνος γονέα και αυτοφροντίδα – ζητήματα και ανάγκες που αφορούν τις δομές υποστήριξης και τις υπηρεσίες που φροντίζουν τα άτομα με αναπηρία – σεξουαλικότητα των παιδιών με αναπηρία

Θα πραγματοποιηθούν 10 δίωρες συναντήσεις, κάθε δεύτερη Τετάρτη (2 φορές τον μήνα) 18.00 – 20.00, στην οδό Σπυρίδη 64, 1ος όροφος.

Έναρξη: 12/10/2022 18.00- 20.00

Αριθμός ατόμων: 7

Κόστος: 15 ευρώ/συνάντηση

Για περισσότερες πληροφορίες/ αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 24210 25206 / 6984702401 και στο e-mail: info@evitagaga.gr

Κλείστε
το ραντεβού σας

* Για την οριστικοποίηση του ραντεβού σας, θα προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.