Ατομική ψυχοθεραπεία εφήβων
Η εφηβεία είναι μια μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, μια περίοδος με πλήθος αλλαγών σε βιολογικό και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Ο έφηβος έρχεται αντιμέτωπος με τις αναδυόμενες προκλήσεις της ενηλικίωσης, ανεξαρτητοποιείται σε ένα βαθμό από το οικογενειακό σύστημα και στρέφει τον προσανατολισμό του στις σχέσεις με τους σημαντικούς άλλους και τη συμμετοχή του σε κοινωνικές ομάδες.
Οι αλλαγές του σώματος, οι συνεχείς ανακατατάξεις, οι νέες εμπειρίες, το άγχος της σχολικής επίδοσης , η επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού, οι δυσκολίες στην οικογένεια, ενδέχεται να προκαλέσουν ένταση, δυσφορία κι ένα αίσθημα ματαίωσης στον έφηβο, καθώς και την αίσθηση πως “κανείς δεν τον καταλαβαίνει”.
Κατά την εφηβική ηλικία ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα όπως ανεξέλεγκτος θυμός, συναισθηματικές διαταραχές, ψυχοσωματικά συμπτώματα, εθισμός στο διαδίκτυο, αυτοτραυματισμοί, αυτοκτονικές σκέψεις, καταθλιπτική συμπεριφορά, αντικοινωνική/ παραβατική συμπεριφορά, ζητήματα σεξουαλικότητας.
Δομώντας μια θεραπευτική σχέση βασισμένη σε κλίμα απόλυτης εχεμύθειας, αποδοχής, ενσυναίσθησης και σεβασμού, δίνεται χώρος στον έφηβο να μιλήσει για ο,τι τον προβληματίζει.
Η ατομική ψυχοθεραπεία βοηθά τον έφηβο να ανακαλύψει τον εαυτό του και τις ικανότητές του, να αναγνωρίσει και να εκφράσει ανοιχτά τα συναισθήματά του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να ανακουφίσει τα συμπτώματά του, να κατανοήσει τη θέση και τον ρόλο μέσα στο οικογενειακό σύστημα, να αναστοχαστεί τις διαπροσωπικές του σχέσεις, να εξετάσει τις επιλογές του, να διερευνήσει και να συγκροτήσει τη μοναδική του ταυτότητα και να αναπτύξει την αυτονομία του.
Με την αναπλαισίωση υποστηρίζεται ολόκληρο το οικογενειακό σύστημα του εφήβου. Επίσης, η οικογένεια, εάν ο έφηβος το επιθυμεί, μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στη θεραπευτική διαδικασία, πραγματοποιώντας, συμπληρωματικά με τις ατομικές και κάποιες συναντήσεις “οικογενειακής θεραπείας”.
Η συνεδρία διαρκεί 60 λεπτά. Συνήθως είναι εβδομαδιαίες, ωστόσο η συχνότητά τους είναι μια καθαρά εξατομικευμένη υπόθεση.
Οι συνεδρίες διαρκούν 60 λεπτά, ωστόσο η συχνότητά τους είναι μια καθαρά εξατομικευμένη υπόθεση και ορίζονται μετά από συνεννόηση του θεραπευόμενου και του θεραπευτή, με βάση το αίτημα και τις ανάγκες του πρώτου.